Syöttäminen

Syöttöharjoitteissa on tärkeätä opetella oikea suoritustekniikka. Anna pelaajien ensiksi tehdä valittua harjoitetta vähän aikaa. Tämän jälkeen pysäytä harjoite ja näytä itse tai pyydä jotain pelaajaa näyttämään oikea suoritustekniikka. Tämän jälkeen jatka harjoitetta. On hyvä myös opetella syöttämään heikommalla jalalla. Tärkeätä on muistaa se että kaikki pienpelit sisältävät jo itsessään paljon syöttämistä pelaajien välillä. Peliomainen harjoittelu tapahtuu lajinomaisesti sisältäen vastustajan. Tämän takia syöttöharjoitteita kannattaa lähinnä käyttää tekniikan näyttämistä tai kertaamista varten.

Pienten lasten ja nuorten harjoitteissa on tärkeätä välillä myös käyttää pienpeleissä 1-2 pelaajaa, jotka ovat aina pallollisen joukkueen puolella (jokeripelaaja) (erivärinen liivi päällä). Näin pallollinen joukkue saa onnistumisia ja pelin rakentaminen ja pallonhallinta helpottuu. Jos pelataan pelkästään esim. 3v3 tai 4v4 pelejä niin pallon syöttämisen oppiminen hidastuu huomattavasti ja hyökkäyspelin opettelu vaikeutuu koska ei ole tarpeeksi vapaita pelaajia kenelle syöttää pallo.

Pallollisen joukkueen tehtävänä on välttää joutumasta pallollisena 1v1 tilanteeseen vaan hyödyntää joukkueena pelaaja ylivoima jollakin kentän osa-alueella. Palloa syöttäessä on tärkeätä luoda katsekontakti syöttäjän ja pallottoman välillä helpottamaan syötön onnistumista. Pallollisen on vältettävä syötöt pallottoman pelaajan selkäpuolelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että palloa vastaanottavien pelaajien on liikuttava siten, että he näkevät syöttäjän ja mahdollisimman paljon kenttää ja muita pelaajia. Eli katse tai vartalon asento on kohti kentän keskustaa ennemmin kuin sivurajaa.

Kysymyksiä joilla aktivoidaan pelaajan ajattelua pallon syöttämiseen liittyen:

Mitä havainnoit ennen syöttöä ja syötön aikana?

Miten pidät syötön maata pitkin?

Milloin ja mihin syötät?

Kuka oman joukkueen pelaajista pystyy parhaiten jatkamaan peliä eteenpäin pallon saatuaan?